Русия има вече 7 нови острова

Pan.bg 23 юни 2019 | 10:42 views (1873) commentaries(2)
img fakti.bg


Океанографите от руския Северен флот ще направят експедиция, за да потвърдят съществуването на 7 нови острови, открити на сателитни снимки на архипелага "Нова Земя" в Северния ледовит океан. Представителят на флота Алексей Корнис съобщи, че експедицията ще тръгне през август или септември тази година.

Корнис обясни, че новите острови се формират най-вече поради разтопяването на ледниците, покриващи повечето арктически архипелази. Следи за съществуването на новообразуваните шест или седем острова идват не само от сателитните снимки, но и от данни, получени от други експедиции. Въпреки това, тяхното съществуване може да бъде потвърдено само от отделен екип от океанографи, който трябва да отиде на място и да проучи тези острови.

„Първо трябва да знаем, че това са твърди, постоянни обекти, а не само части от ледник", каза той. Арктическият регион е важен за Русия, като Москва се бори в ООН за правото да разшири границите на континенталния шелф, за да спечели площ от 122 млн. кв.км, която според някои оценки може да съдържа до 5 милиарда еквивалента тона петрол. Подкомисията на ООН по въпроса реши през април 2019 година, че географски въпросната област принадлежи на Русия, като по този начин увеличава шансовете за успех.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  социопат 23 юни 2019, 14:48
   
  4
   
  0

  може да съдържа до 5 милиарда еквиваленТНИ тона петрол. НЕ ЕКВИВАЛЕНТА.Всеки ден в Америка се използва еквивалента на 10 супер-танкера с петрол, както за търговски, така и за лични нужди.

 2. #2
  надарена кака 23 юни 2019, 16:57
   
  1
   
  6

  Дреме ми на пипинката розова!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker