На фокус: Атомната подводница "Княз Владимир"

Pan.bg 15 юни 2019 | 10:19 views (962) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg''; https://bg.rbth.com/

Атомният подводен крайцер "Княз Владимир" продължи заводските ходови изпитания в Северодвинск. В мрежата за първи път се появиха качествени снимки на кораба, които позволяват да се оценят промените в облика му.
"Княз Владимир е първата подводница, построена по усъвършенствания проект 995А (шифър "Борей-А"). Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровия кораб. Новината за началото на ходовите изпитания на подводния съд беше съпроводена от малки снимки, направени по време на нощното излизане на "Княз Владимир" в морето – на тях могат да се различат само контурите на гигантската подводница. Сега има възможност да разгледаме обновения "Борей" по-внимателно.
Новата подводница е лишена от знаменитите черти на предишните "Бореи": рубка с отрицателен ъгъл на атака и "гърбица" с ракетни шахти зад нея. "Княз Владимир" изглежда по-просто, корпусът му плавно прелива в рубката. Отначало в медиите се появиха съобщения, че "Борей-А" ще бъдат въоръжени с 20 балистични ракети "Булава" вместо с 16, но те не бяха потвърдени.
"В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника – той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16", отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от "Российская газета".
"Княз Владимир" е четвъртата подводница от тип "Борей" и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията – "Княз Олег", завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект "Борей-А", но се различава от "Княз Владимир". След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker