САЩ отстъпват на китайската ескадра в Световния океан

Pan.bg 23 май 2019 | 15:12 views (796) commentaries(2)
img
pan.bg
Световните медии и новинарските агенции откриха новости, които станаха шок за много хора - поне на Запад. Отсега нататък Съединените американски щати вече не са морска сила номер едно, давайки път на Китай по този въпрос. Това е сериозен удар за егото на САЩ, които продължават да мислят за себе си като за "световен хегемон". Но някои хора и медии побързаха да нарекат очевидното превъзходство на Поднебесната империя "въображаемо" или "чисто номинално". Така ли е обаче? Военноморските сили на КНР достигнаха до 300 кораба, като надминаха броя на американските военноморски сили с 13 вимпела, които досега са били смятани за най-мощните в света. Нещо повече, американското ниво се възприемаше доскоро за труднодостижимо, дори за онези държави, които традиционно и заслужено се смятаха за "морски". Така военноморските сили на Русия имат 83 военни кораба, "господарката на моретата" Великобритания - 75. А Австралия "стърчаща" насред световните океани може да се похвали само с 48 военни кораба. Изглежда, че доскоро концепцията за "китайски кораб" бе свързана изключително с образа на джонката - крехък малък кораб, с бамбуков корпус и платна от рогозки. И изведнъж - най-многобройният флот в света. Както обикновено става, китайският дракон "се промъкна" незабелязано. Упорито нежелаещи да се примирят с очевидния факт, военните анализатори и експерти от Запада вече бързат да направят успокояващи и спасителни изявления за брутално нараненото самочувствие на "просветените мореплаватели". Те казват, че китайският флот е много голям, но по отношение на бойните си качества, не е нищо особено. На Поднебесната, според тях, "не са достатъчно платформите за проекция на собствената й военна сила" или по-точно - самолетоносачи. Китай днес само един срещу 11 американски. А в подводниците Съединените щати все още имат несъмнено превъзходство. Така, че твърде рано е да се говори за раждането на нова морска суперсила. На съмняващите се нека да се припомни историята за появата на китайските самолетоносачи като такива. Тежкият самолетоносач „Варяг”, проектиран и построен по време на Съветския съюз, отиде в Украйна, за негово "нещастие" при разпадането на една велика страна. Бъдещият самолетоносач можеше да гние в складовете на Николаев или да се продаде за скрап. Но тогава китайските другари се появиха на сцената. Що се отнася до това кой
конкретно е отправил предложението за сделката - Киев на Пекин, или обратното, версиите се различават. Готови обаче, както обикновено, да продават за подходяща цена украинците се съгласиха с голяма радост да се откажат от пълната загуба и проблемите с “Варяг”. Забавното е, че официалното намерение, обявено от Пекин, бе откриването на палубата на незавършения самолетоносач на колосален увеселителен парк. Целият свят се смееше заедно на „глупавия китаец“, който изливаше много пари в това напълно несериозно начинание. Целият свят - с изключение на проницателните момчета от Лангли, които изпаднаха в тиха истерия и поискаха от Турция да не позволи на самолетоносача да отиде в Китай през Босфора. Неглупавите хора в ЦРУ вече бяха разбрали за какъв вид "забавление" е нужен той на Подебесната. Разузнавачите не бяха послушани, обвинявайки ги, както обикновено в паникьорство и "нагнетяване" на напрежение. А 14 години след закупуването на този превъзходен военен кораб за смешните 25 милиона долара, на 25 септември 2012 г. бе приет тържествено във китайските ВМС първият самолетоносач "Ляонин" с борден номер 16. Най-важното е, че "Варяг" стана отправна точка за Китай да създаде своя собствена програма за създаване на флот от самолетоносачи. Днес вече е в процес на тестване кораб, който все още няма собствено име, а само маркировка - „Проект 001А“. Въпросът е в това, че това е първият самолетоносач, който не е довършен, не е преобразуван, а е създаден от КНР самостоятелно. Той се основава, разбира се, на същия съветски проект, но е модернизиран и усъвършенстван по начин, който само китайците могат да направят. Освен това, в Пекин съвсем сериозно обявиха плановете си да построят четири самолетоносача през следващото десетилетие и половина, които по своите параметри, като минимум да не отстъпват на американския проект USS Gerald R. Ford (CVN-78), който е най-напредничавият в тази област или дори да го надминат. Като се има предвид способността на китайските "другари" да реализират плановете си на всяка цена и огромните финансови ресурси на страната, няма съмнение: те ще го направят! В заключение нека да споменем доклада, изготвен неотдавна от „умните мъже“ от Пентагона, в който на много страници упорито се защитава тезата, че Китай по никакъв начин не е в състояние да завладее Тайван, „въпреки продължителната модернизация на въоръжените си сили“. Основният аргумент е в „недостатъчния военноморски потенциал“ на Пекин. Много интересно каква ли ще е съдбата на този документ сега? Ще го поставят в мястото за "уединение" на младшите сътрудници или ще продължат да се занимават с приказката, че Съединените щати, следвайки своя предшественик Великобритания, все още продължава да "управляват моретата"? Не обичат да признават за собственото си изоставане във каквото и да е във Вашингтон. Но ще трябва да се примирят със загубата от основния си опонент на още един "фронт".
Автор: Александр Неукропный
Източник и илюстрация: topcor.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  полковникът 24 май 2019, 18:03
   
  0
   
  0

  "Морският" ПАН защо не направи количествено-качествен анализ на морската мощ на основните държави, а трябва да се препечатват руски такива, които залагат на емоции, а не на цифри?

 2. #2
  Стойо 25 май 2019, 11:56
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Ни виждам кой знае какви емоци, а щом китайците са казали нещо - ще го направят.
  САЩ вече трябва постепенно да започнат да свикват с новото състояние на нещата - вече не са №1 икономически, постепенно ще стават №2 и финансово, и "доларово", и във военно отношение.
  "Панта рей!"

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker