Белгийското МО уведоми Belgium Naval & Robotics за възлагане на договор за доставка на 12 минни ловци, оборудвани с безпилотни системи

Pan.bg 23 май 2019 | 10:20 views (401) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

На 22 май 2019 г. консорциумът Belgium Naval & Robotics, съставен от Naval Group и ECA Group, получи договор за доставка на 12 минни ловци за белгийския и холандския флоти. Оборудвани с около 100 подводни дрона, съставляващи около 10 безпилотни системи (комплекта), 6 кораба са предназначени за белгийския флот, а останалите 6 кораба ще бъдат доставени на холандския флот.

Договорът на стойност близо 2 милиарда евро ще се изпълнява 10 години. След тригодишната фаза на проектиране, Belgium Naval & Robotics ще стартира производствената фаза на корабите и безпилотните системи, като първата доставка се очаква през 2024 г. Belgium Naval & Robotics, както и екипите на Naval Group и ECA Group са поласкани от доверието на белгийския и холандския флоти и с нетърпение очакват това предстоящо сътрудничество.

Иновативно решение за роботизирана минна война
Naval Group and ECA Group благодарение на признатата експертиза на Naval Group, предлага 2800-тонен военизиран кораб, специализиран за борба с минната опасност, с военни характеристики (акустична и електромагнитна дискретност, удароустойчивост), идеално адаптирани към оперативните нужди на белгийските и холандските флотилии. По-специално, този кораб включва системата Inspector 125 на ECA Group за спускане и вдигане на безпилотни повърхностни средства на (USV). Тази новаторска, здрава и надеждна система осигурява безопасността на операторите и маневри за защита на кораба, USV и техните полезни товари, като същевременно предлага високо ниво на готовност за мисии.
Системите за безпилотни апарати на борда на тези иновативни кораби са последното поколение дронове, разработени от ECA Group през последните 4 години. Те са интегрирани в системата C2 MCM Umisoft, свързана със системата I4drones® на Naval Group, за да формират система за осъществяване на мисии, интегрирана в бойната информационна и управляваща система на кораба.

Решението включва автономни подводни апарати A18-M (AUV), буксируеми сонари T18-M и системи за идентификация и унищожаване на мини (MIDS), съставени от дистанционно управляеми средства SEASCAN и KSTER-C (ROV). Всички тези безпилотни апарати могат да се експлоатират самостоятелно с помощта на USV Inspector 125. Системата включва и безпилотни летателни апарати (UAV) и драги. Програмата предвижда доставка на безпилотни системи, които могат да бъдат проектирани тепърва. Контейнернеризирани и оборудвани със системи за манипулиране и комуникация, системите за маневрени безпилотни апарати могат да бъдат прехвърляни и разгърнати директно от
брега, без нужда от кораб.

Голям план за сътрудничество с белгийската индустрия
Belgium Naval & Robotics ще извърши значителна част от договора в Белгия, по-специално производството на част от оборудването за кораба и всички военноморски безпилотни апарати. Поддръжката на корабите ще се извършва във вмб Zeebrugge в партньорство с Flanders Ship Repair (FSR). Поддръжката на военноморски дронове също ще се извършва в Zeebrugge според нуждите на клиента, който вече разполага със съоръжения за поддръжка във военноморската си база. Планът за сътрудничество вече включва 39 белгийски компании и възлагането за договора ще даде възможност за финализиране на последните споразумения и постигане на броя на белгийските компании до около 50. Така договорът ще генерира средно по 350 работни места годишно в трите региона на Белгия (Валноия, Фландрия, Брюксел).

Потенциал за експорт
Белгийските и холандските военноморски флоти са основна референтна точка в борбата с минната опасност в рамките на НАТО, като изборът на Belgium Naval & Robotics дава огромен потенциал за износ.

Програма Tripartite за минни ловци навремето генерира продажби на самоходни PAP роботи в няколко десетки флота, както и износа на минни ловци.

Този нов успех в Белгия следва да генерира много ползи за износа през следващите години. Дроновете за двете флоти ще бъдат произведени от ECA Group в Белгия. По същия начин, Naval Group очаква значителен брой допълнителни продажби на минни ловци в близко бъдеще.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker