Казахме „последно сбогом!“ и на средния десантен кораб „Антарес“

Pan.bg 13 май 2019 | 09:25 views (1034) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg'';http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

image

На 8 май 2019 г., с тъжен вой на корабни сирени, от Пункта за базиране Бургас бе изпратен в последното му плаване средният десантен кораб „Антарес“ (или по-точно това, което бе останало от него). Ветеранът бе изпратен както подобава. Ръждясал до неузнаваемост, той сякаш с облекчение пое към режището…
Средните десантни кораби „Сириус“ и „Антарес“ (до 1991 г. - „Иван Загубански“ и „Антон Иванов“) постъпват в нашите ВМС през 1984 г. Те са от проекта 777 МА и са произведени в Гдиня, Полша, през 1966 г. По нормативите на Варшавския договор, техният експлоатационен срок е 20 години. Т.е. - при нас корабите постъпват в края на този срок. В плановете на Щаба на българския Военноморски флот от 1985 г., и двата кораба трябваше да бъдат изведени от строя към 1996 г. Напук на всичко те оцеляха много повече! Поклон пред всички, които осигуриха тяхното дълголетие!
Флагът на „Антарес“ бе спуснат на 15 ноември 2012 г. (16 ноември 2012 г. Казахме сбогом и на средния десантен кораб „Антарес”) След 46 години експлоатация! Агонията му продължи почти седем години. И слава Богу, че тя приключи. Мястото на „Антарес“ в строя на ВМС остава празно, но това е друга тема. Все пак, на 8 август 2013 г. името „Антарес“ бе предадено на малък военен транспорт № 304 (бивш малък десантен кораб проект 106к). И той не е в първа младост, но с това вече сме свикнали.
Между другото, на 8 май 2019 г., след „Антарес“ към режището в Бургас отплава и един изведен от строя малък десантен кораб проект 106к. Отбелязвам този факт и заради това, че в Пункта за базиране Бургас се освобождава място за кораби. Въпросът е: след като бъдат продадени всички стари корпуси, ще има ли други кораби, които да заемат техните места?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker