Чакаме предложения от три фирми за корабите

Pan.bg 13 апр 2019 | 12:10 views (558) commentaries(4)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

От три фирми се очакват предложения за нови кораби за военноморските сили. Това заяви пред БНР началникът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Крайният срок за подаване на офертите е 16 април. Проектът е на стойност до 984 млн. лева.
До момента няма подадени, но това става обикновено в последния ден. Към момента очакваме оферти от три фирми – от "Люрсен" – Германия, от "Фикантиери" – Италия и МТГ "Делфин" – България. Има индикации, че това ще се случи, каза контраадмирал Митко Петев.
Проектът предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.
В момента ВМС разполагат с шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР, а другите 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г.
Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са и оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.
Според сметката на МО, ако те бъдат заменени с два нови патрулни кораба, ще се спестяват годишно 7.3 млн. лева. Контраадмирал Петев смята, че е напълно реално договорът да бъде подписан до 12 август, празникът на ВМС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Грабежът нараства 13 апр 2019, 14:26
   
  4
   
  3

  Грабежът от българския народ за съмнително нужните две златни корвети беше изчислен на 700 млн. лв. но преди 2 години Домусчиев хвърли кърпата и търгът пропадна .

  После грабежът беше определен за 820-840 млн. лв. с ДДС.

  Сега незнайно поради какво, как и защо грабежът нарастна до 984 млн. лв., както твърди контраадмирал Митко Петев чрез Armymedia.bg. Защо така?

  Впрочем, да си спомним, че Домусчиеви закупиха от държавата България Параходство Български морски флот, със 77 кораба от далечно плаване и недвижими имоти, за 220 млн. лв. платими при прехвърляне на държавната собственост и още 200 млн. лв. платими до 10 години от прехвърляне на собствеността (платими от печалбите на Параходство БМФ).

  Идните поколения ще плащат тези 984 млн. лв. за две маломерни и с много съмнителна полза военни корабчета не от някакви печалби, а отделени от семейните им бюджети, под формата на данъци.

 2. #2
  радо 13 апр 2019, 21:56
   
  2
   
  0

  Май няма желаещи да строят корабите.

 3. #3
  До 1 14 апр 2019, 22:18
   
  0
   
  0

  Пак някой излиза и хвърля две твърдения в стил "иди обяснявай, че нямаш сестра" и....Финансовата рамка на проекта беше променена още миналата година, а Домусчиев няма нищо общо - просто не е собственик на корабостроителница. Та, колега, заработи ли си петте рубли?

 4. #4
  Ghost_ 15 апр 2019, 13:24
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  А кой тогава е собственика на "Делфин"?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker