Ресурсите за флота се възвръщат стократно

Pan.bg 12 апр 2019 | 13:16 views (715) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Светлозар Стоянов

Заяви Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, по повод 140 г. ВМС


„Винаги, когато Военноморските ни сили са били във възход, тогава и държавата ни е била във възход. Трябва да сложим край на контитенталното ни мислене за държавност. Ресурсите, които давате за флота, дами и господа данъкоплатци, се възвръщат стократно към вас.”
Това заяви Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, на конференцията по повод 140 г. от създаването на българските ВМС, която се проведе в Националния военноисторически музей (НВИМ). Той изнесе доклад за предизвикателства пред развитието на ВМС и благодари на ръководството в лицето на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев за това, че са приели този форум да се проведе в столицата, с което обръщат внимание на цялото общество, че България е морска нация и следва да развие своите способности в тази насока.
„Не е важен географският компонент, а представата ни какви са нивата на политическа амбиция какви ВМС да имаме. Първото предизвикателство е да си отговорим на въпроса, дали искаме флот с ограничен капацитет в рамките на териториалното море, или искаме да имаме ВМС, които да защитават държавната политика, а в момента – и политиката на ЕС като външна граница в разширения Черноморски регион и Средиземноморието”, каза още началникът на политическия кабинет. Той изрази амбицията на МО да имаме нов клас военни кораби и се пошегува: „На мен ми е лесно да говоря като сухопътен офицер. Но ние, сухопътчиците, разбрахме, че не може ресурсите да бъдат заделяни, а трябва да бъдат равнопоставени. Изисква го съвременната война.”
Преди старта на конференцията на тема „Ролята на ВМС на РБ в защита на националните ни интереси” всъпително слово произнесе контраадмирал Петев, след което бяха прочетени приветствия от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж се проведе конференцията, от зам.-министър Атанас Запрянов, от председателя на Комисията по отбрана към НС генерал о. з. Константин Попов, от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.
Първият панел от конференцията бе посветен на историческите аспекти, като бяха изнесени доклади за участието на българския военен флот в Първата световна война, документирано от художници и фотографи, българската авиация между световните войни, обединените ескадри в Черно море и Средиземно море
в края на Студената война (1980–1989 г.) и др. Вторият и третият панел разкриха настоящите способности и перспективите пред развитието на ВМС като съюзник в НАТО и ЕС.
Конференцията бе съпроводена и от изложбата „На борда на флотската история”, която за пръв път представя малкоизвестни, но ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на НВИМ и неговия филиал – Военноморския музей.
Сред любопитните експонати се открояват предмети от специално поръчаната и построена за Дунавската флотилия и Морската част княжеска яхта „Александър I”, както и отличия на Густав Карлсон – първия професионален водолаз в Дунавската флотилия. На изложбата бяха представени още запазени вещи от миноносеца „Дръзки”, успешно торпилирал турския крайцер „Хамидие”, кортикът на командира на отряда торпедоносци кап. I ранг Димитър Добрев, отличия, фотографии и картички от Балканската война.
Изложбата проследява и обогатяването на корабния състав по време на Студената война, както и развитието на ВМС след 1898 г. чрез съвременни униформи, щурвала на подводницата „Надежда” и много други експонати.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  началник "сухопътчик" 13 апр 2019, 15:34
   
  0
   
  2

  Думи на началника "сухопътчик" и натовски дупедавец: „На мен ми е лесно да говоря като сухопътен офицер. Но ние, сухопътчиците, разбрахме, че не може ресурсите да бъдат заделяни, а трябва да бъдат равнопоставени. Изисква го съвременната война.”

  Как това да се разбира, освен че се е събрала гузна натовска седянка плямпаща за самооправдание, че се заделят още и още народни пари за малоумно трошене, до „равнопоставени”.

  Този началник на политическия кабинет на министъра на отбраната (под чието дебело крилце се търгуваше с български паспорти) е еманация на свещената натовска наглост, проста и цинизъм. За него не било важно къде се намира България, а някаква куха натовска представа и амбиция: „Не е важен географският компонент, а представата ни какви са нивата на политическа амбиция какви ВМС да имаме."

  Антибългарската политика на правителствата от 2004 г., досега, е да обслужваме НАТО, а не да се грижим за националната сигурност и териториалната цялост на Р. България. Военният политик "сухопътчик" Налбантов внушава, че не е нужно да имаме ВМС адекватни да защитават териториалното ни море, а такива, „които да защитават държавната политика”. (А държавната политика е строго антибългарска и затова сме разграден двор, и НАТО предвижда да останем не само разграден двор, но и плацдарм срещу Русия.)

  Налбантов агитира за защита на „политиката на ЕС като външна граница в разширения (???) Черноморски регион и Средиземноморието”, при положение, че военноморските ни сили нямат нужния капацитет да защитят българското териториално море и черноморското ни крайбрежие от евентуален турски десант, а сухопътните ни войски са буквално смешни на фона на сухопътните войски на Турция, дори само разположените на нейната европейска територия.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker