По Дунава: Новини от порт Русе

Pan.bg 08 фев 2011 | 14:04 views (2209) commentaries(0)
img Изпълнителният директор на "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД инж. Петър Драгошинов съобщи за RuseInfo днес, че във връзка с подобряване конкурентноспособността на пкомплекса през 2010 година са предприети ред дейности. За да се осигурят благоприятни търговски условия за клиентите и да се създадат предпоставки за увеличаване на товарооборота, в течение на миналата година са въведени изменения в цените и условията за следните услуги:

- от 1 април 2010 година влезе в сила намаление на цените за обработка на зърнени храни и фуражи. Цените бяха диференцирани по пристанища.

- от 21 юни 2010 година влязоха в сила промени, по - важните от които бяха:

- - намаление на цените за обработка на генерални товари за пристанощен терминал Русе - Запад средно с 10 %. Това намаление все още не се е отразило в ръст на съвкупния обем генерални товари, но има положителни тенденции като възстановяване износа на някои палетизирани товари за Украйна, засилване вноса на метали през третото тримесечие и др.

-- намаление на цените за обработка на насипни трупи за пристанищен терминал Русе - Запад. След намалението беше привлечен нов клиент, изнасящ дървен материал за Сърбия

--предоставяне на преференциални цени за използване на закрити буферни складове при износ на зърно и фуражи. Ремонтите на тези обекти, заедно с промените в цените доведоха до по - голяма заетост на закритите складове при износ на зърно. От втората половина на 2010 г. размерът на ползваните закрити складове нараства до 3 пъти спрямо 2009 година.

- считано от 1 ноември 2010 година влезе в сила по - ниска цена за обработка на трупи насипно в пристанище Русе - Изток. Периодът на действие на тази промяна все още е твърде кратък, за да се отчете ефект.

Изпълнена е задачата за увеличаване на броя съдове, поети от подменни групи и маневрирането им с кораби. Показател за това е увеличението на приходите след въвеждането на изменение в цените за тази услуга в края на юни 2010 г. За периода юли - ноември са реализирани 25 % повече приходи от маневрени услуги в сравнение със същия период на 2009 година.

Работи се по задача с постоянен срок за разширяване на видовете предлагани услуги и подобряване на сервизната дейност. През октомври 2010 година беше закупена нова
тилова машина - товарач "Хитачи" за обслужване на насипни товари. Реализират се поетапно заложените обекти за ремонт и поддръжка на инфраструктурата по пристанищни терминали, съгласно одобрена програма за ремонт и поддръжка на дълготрайни материални активи - публична държавна собственост.

До определена степен предприетите мерки успяха да компенсират големият спад в обработката на въглища - товар с най - голям дял в съвкупното количество товари за комплекса /44 % от всички товари за 2010 година и 56 % за 2009 година/.

Несигурната пазарна обстановка и спадът в товарооборота доведоха до преразглеждане на прогнозите на дружеството и през месец юни 2010 година бизнес планът до кра яна годината бе актуализиран. Първоначално заложените 900 000 тона товари бяха коригирани на 805 000 тона / - 95 хиляди тона - 11 %/. Резултатите от дейността сочат, че актуализацията на бизнес плана е била необходима с оглед намалената стопанска активност на редовните клиенти. Първоначално договорените количества не се реализираха. Сравнението на показателите с предходната 2009 година дава основание да се счита, че до голяма степен 2010 година беше непредсказуема.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker