20 милиона евро ще бъдат отпуснати за пристанище Бургас

Pan.bg 08 фев 2011 | 09:49 views (2121) commentaries(0)
img "За пристанището в Бургас се предвижда да бъдат осигурени средства в порядъка на 19-20 милиона евро в следващите две години по Оперативна програма „Транспорт", съобщи Иван Вълков, бургаски депутат и председател на Комисията по транспорт в НС.
Тези пари са предназначени за инфраструктурата на пристанището. За изграждането на канала за подход на корабите се предвиждат около 15-16 милиона евро. Друга част от средствата, в порядъка на около милион - милион и половина евро са за пристанищни съоръжения.
Около 250-300 хиляди евро са предвидени по програма за мониторинг на морските води в залива и конкретно в пристанището. Около 3 милиона евро ще бъдат вложени в изграждането на кула, осигуряваща сигурността на морския трафик. Такава кула ще има и във Варна. Има идея за обществено обсъждане на визията на кулата. Тя ще бъде разположена на входа на пристанището, някъде около първо корабно място или там, където ще бъде Зоната за обществен достъп. „Считам, че това може да е един от символите на града", посочи Вълков. Кулата може да бъде в порядъка на 40-50 метра.
След предпроектни проучвания ще може да бъде направено техническото задание, а идейни проекти за кулата би било добре да бъдат предоставени на обществено обсъждане. В кулата ще има редица технически съоръжения, които са свързани със сигурността на корабоплаването и офис съоръжения, но достъпът ще бъде свободен за гражданите.
Крайният бенефициент по ОП „Транспорт" по отношение усвояването на тези средства е държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура" , от там ще проведат конкурсите по избор на фирма изпълнител и фирма за проектиране.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker