Учебният ветроход „Калиакра”: УЧАСТИЕ В НОВИ РЕГАТИ СЛЕД КЛАСОВ РЕМОНТ

Pan.bg 31 яну 2011 | 10:47 views (2372) commentaries(0)
img morskivestnik.com
По повод годишнината от спускането на учебния ветроход „Калиакра” на вода (28 януари 1984 г.) се обърнахме с въпрос какви са плановете за плаванията на кораба през 2011 г. към к.д.п Тома Томов – изпълнителен директор на Българския морски квалификационен център и доскорошен дългогодишен капитан на баркентината. Пред екипажа на учебния ветроход „Каликра” с капитан Станислав Калудов се очертават нови и интересни предизвикателства, съобщи той за „Морски вестник”.
През периода февруари – март 2011 г. предстои извършването на класов ремонт на ветрохода, а след това - подготовка на екипажа за първата регата. По план „Калиакра” ще трябва да отплава от Варна на 10 май т.г. към датското пристанище Фредериция, където за първи път ще организират международна регата. Домакините разчитат на голямо посещение, тъй като тяхното пристанище е само на 70 мили от германския порт Кил и евентуалните участници в новата регата ще могат да съчетаят визитата в Дания с традиционната Килска ветроходна седмица в Германия.
След Кил „Калиакра” отново ще се завърне в Северно море, за да се включи към участниците в традиционната регата Tall Ships 2011. По-късно българският ветроход е поканен да бъде сред участниците в т.н. „Културна регата” в Балтийско море, която ще се състои, както и преди две години, между финландското пристанище Турку и литовското пристанище Клайпеда.
Естествен и логичен е въпросът: Ще има ли български практиканти на борда на „Калиакра” през тази година? Както е известно, финансова помощ през последните две години в тази насока оказаха Параходство БМФ АД и Община Варна. Според капитан Томов вече е време и други да подпомогнат практическата подготовка на бъдещите български морски капитани и механици. Такива са морските браншови организации, менинговите фирми, държавните институции, свързани с морския транспорт, които могат да подскажат какви средства по какви европейски програми могат да се използват за тази цел.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker