Представиха порт Видин в Берген

Pan.bg 15 яну 2011 | 12:31 views (2052) commentaries(0)
img Новини - По Дунава
Делегация, водена от областния управител на Видин Пламен Стефанов, посети норвежкия град Берген, където в поредица от срещи с местната власт и бизнеса представи възможностите за инвестиции в Северозападния регион. В състава на 12-членната българска делегация участваха кметовете на Белоградчик, Бойница, Грамада, Димово, Ново село, Чупрене, както и представители на видинската общинска и областна администрация. Посещението през миналата седмица се осъществи по инициатива на Български икономически форум в рамките на проект InvestNorthWest „Укрепване на капацитета на местните власти на Северозападния район за планиране на България за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ решения за административни услуги”. Той е разработен с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
„Готвим се да участваме в програма, финансирана от Норвегия, за възстановяването и реставрирането на синагогата и крепостта „Баба Вида” във Видин”, обяви областният управител в Търговската камара в Берген, където се проведе форум под надслов: „Област Видин – ново място за успешни инвестиции”. Пламен Стефанов информира представителите на фирми, част от които осъществяват бизнес в България, за започналите с норвежкото посолство разговори по проект за опазване на културното наследство на старопрестолния град.
В своята презентация областният управител запозна предприемачите от норвежкия пристанищен град с приоритетните инфраструктурни обекти, определящи бъдещото развитие на Видин. Пламен Стефанов акцентира върху изграждането на Дунав мост 2, предстоящата модернизация на жп линията Видин – София, развитието на видинските пристанища и проекта за възстановяване на летището. Областният управител отбеляза потенциала на областта като селскостопански район с богати традиции в зеленчукопроизводството и лозарството. Той обърна специално внимание на съществуващите свободни терени, облекчения при инвестиции и квалифицирана работна ръка.
Секретарят на община Видин Иванела Андреева презентира благоприятните условия за инвестиции в крайдунавския град. Тя подчерта пред домакините готовността на най-голямата видинска община да развие успешно сътрудничество с Берген.
„На територията на община Белоградчик има подходящи терени за изграждане на фотоволтаични паркове, като най-големият от тях е с площ 340 дка”, подчерта кметът на общината Емил Цанков пред инвеститорите от Норвегия, която е сред водещите световни производители на енергия. Освен към инвестициите във възобновяеми енергийни източници, кметът на Белоградчик насочи вниманието на норвежките предприемачи и към уникалната
природа на геопарк „Белоградчишки скали” с перспективи за развитие на туризъм, агробизнес, планинско животновъдство, лов, риболов и билкарство.
Възможностите за инвестиции в ски туризъм в района на община Чупрене предизвика интерес у представители на Иновейшън Норуей (Innovation Norway). Норвежката организация, която управлява програми за сътрудничество с България и Румъния, изрази готовност да проучи на място условията за изграждане на ски писти.
По време на визитата си в Берген делегацията от област Видин се срещна с кмета на града Гюнар Баке и със съветника по въпросите на градското развитие, културата и околната среда Лисбет Иверсен. Домакините представиха успешни проекти в сферата на устойчивото градско развитие, опазването на околната среда и борбата с неблагоприятните климатични промени.
Българската делегация гостува и в местната Асоциация на регионалните и местни власти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker