Пристанище Русе - положителни тенденции през 2010 г.

Pan.bg 15 яну 2011 | 01:51 views (1988) commentaries(0)
img http://www.port-ruse-bg.com

Икономическата и финансова криза през последните две години значително сви дейността на Пристанищен комплекс-Русе. Спаднаха наполовина количествата внасяни въглища за промишлени и домакински нужди, намаляха доставките на суровини, материали и машини за строителната индустрия.
За да се преодолее негативният ефект от редуцирането на товаропотоците и с оглед запазване на стабилното финансово състояние на дружеството, ръководството прие линия на гъвкава търговска политика, съобразена с икономическите условия и нуждите на клиентите, ограничаване на разходите, контрол на паричните средства и оптимизиране на личния състав.
В резултат на предприетите конкретни действия са налице положителни тенденции за осеммесечието на 2010 г. На двете русенски пристанища се отбелязва ръст при някои от групите обработвани товари. За периода януари-август 2010 г. в пристанище Русе-изток се отчита 36% нарастване на кокса спрямо същия период на миналата година, 5 пъти се е увеличил износът на калцинирана сода, достигайки нивото от 2008 г. През последните три години стабилен ръст имат количествата внесена меласа, като за осемте месеца на 2010 г. достига 8 000 т. Устойчиви са показателите при зърнени храни през 2009 г. и 2010 г.– около 90 хил. т. за осеммесечието. Нарастват количествата на внесения чугун, обработеният до края на август 2010 г. шрот достига 8 хил. тона при едва 0, 7 хил. т за същия период на 2009 г.
От второто полугодие на 2010 г. през пристанище Русе-запад започна износ на дървен материал, бяха осигурени благоприятни търговски условия за съхранение и износ на зърнени храни, като за м. юли и август се отчитат 8 хил. тона пшеница и рапица. В процес на договаряне е привличането на допълнителни количества товари за това пристанище.
От м. юни се наблюдава положителна тенденция и в натовареността на закритите складови площи в пристанище Русе – спрямо същия период на миналата година увеличението е над 2 пъти. Очаква се предвидените ремонти за подобряване състоянието на закритите складове да доведат до още по-голямата им използваемост в бъдеще.
Като цяло през м. август 2010 г. дружеството успя да надхвърли с 36% обемите, реализирани през същия месец на 2009 г.
Към м. юли Пристанищен комплекс-Русе ЕАД продължава да отчита подобрение на коефициента на ликвидност спрямо миналата година. Отчетеният коефициент на обща ликвидност възлиза на 21,02 при 16,83 в края на 2009 г.
Това показва, че към края на отчетния период дружеството запазва и дори подобрява способността си своевременно да се разплаща със своите контрагенти.
Въпреки икономическата криза, печалбата от претоварна дейност през м. май 2010 г. бе 41 хил. лв, през юни – 73 хил. лв., а през м. юли тя вече е 161 хил. лв. От началото на годината дружеството отчита печалба от над 500 хил. лв.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker