ОТКРИХА УЧЕБНАТА ГОДИНА ВЪВ ВМС

Pan.bg 11 яну 2011 | 00:02 views (3098) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН” - снимки на автора

На 10 януари с демонстрационни занятия пред медиите в поделенията на Военноморска база Варна бе открита 2011-та учебна година във ВМС. Екипажът на минен ловец „Цибър” показа използване на подводен управляем апарат за откриване и унищожаване на мини (1). На танкер бункеровчик „Балчик” гасиха „пожар” на товарната палуба (2). „Пожар” гаси и специализиран автомобил на противопожарната служба на поделението (3). Свързочният възел осигуряваше радиосвръзка в полеви условия (4). Леководолазите от Аварийно-спасителния отряд демонстрираха спасяване на „изпаднал в шок” под водата водолаз (5), впоследствие подготвен за лечебна декомпресия в барокамера на спасителния кораб „Протео” (6). Корветите „Решителни” и „Бодри” си предаваха леки товари и поща (7), а екипажът на фрегата „Смели” отработваше борба за живучест и оказване помощ на „пострадали” (8).
В кратък брифинг за медиите командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов (9) поясни, че показаните действия са основа на предстоящото през юни учение на базата „Галатея” и учението на ВМС „Бриз 2011” през юли, отворено за държави членки на НАТО. Според него важна задача за годината е сертифицирането на минен ловец „Цибър” на второ ниво по оперативна съвместимост в НАТО. Новата учебна година всъщност има повече планиращ и организиращ акцент, тъй като подготовката във ВМС е непрекъснат процес. В хода на реформите ще се запази структурата на основните дивизиони на базата, а процентът непопълнение на длъжностите в момента ще осигури безболезнената редукция на личния състав. В предвид предстоящото излизане от строя на подводница „Слава” на около 50 % от екипажа й вече са предложени други подходящи длъжности във ВМС.
По същото време и във Военноморска база Бургас с тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване бе открита новата учебна година. Базата бе отворена за посещение от граждани, а военните моряци демонстрираха подготовката си на борда на фрегата „Горди”, ракетна корвета „Мълния, базов миночистач „Прибой” и противопожарен кораб „Ахелой”.

image
1

image
2


/219776849/in-articles

-->
target="_blank">image

3

image
4

image
5

image
6

image
7

image
8

image
9
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker