T-7A Red Hawk - името на новия УТС на ВВС на САЩ

Pan.bg 17 сеп 2019 | 10:07 views (969) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Военновъздушните сили на САЩ нарекоха своя нов учебен реактивен самолет от следващо поколение T-7A Red Hawk, за да отдадат почит на Airmen Tuskegee, първите чернокожи военни пилоти, които летяха по време на Втората световна война като част от военновъздушния корпус на армията, предшественик на ВВС на САЩ. Те са известни като Червени опашки поради червената боя, нанесена върху опашките на самолета им. Изпълняващият длъжността секретар на ВВС Мат Донован обяви новото името на УТС Т-Х по време на основната си реч на годишната конференция на Асоциацията на военновъздушните сили, придружен от пенсионирания полковник Чарлз Макги, пилот на P-51 Mustang и един от членовете на Tuskegee Airmen, изпълнили над 400 бойни мисии по време на Втората световна война.

След като разкри макет на T-7A с червен опашка, Донован отбеляза, че Red Hawk ще бъде "основен елемент от новото поколение самолети" на ВВС. В допълнение към авиаторите от Tuskegee Airmen той добави, че „името също е почит към Curtiss P-40 Warhawk, американски изтребител, който за пръв път лети през 1938 г. и е летял в състава на 99-та изтребителна ескадрила, първата афро-американска изтребителна ескадрила на американската армия".

Миналата година Boeing спечели договора за 9,2 милиона долара за програмата T-7, известна преди като T-X, след като представи оферта, която намали с около 10 милиарда долара първоначалните прогнози на ВВС. Договорът на Boeing за тренировъчната програма T-X отбеляза третата голяма победа на компанията за около месец. Докато анализаторите прогнозираха победа на Boeing, след като през 2016 г. представи два самолета T-X с производствен стандарт, в един момент изглеждаше малко вероятно дизайна "на чистия лист" на компанията да надделее срещу тези на Lockheed Martin и Leonardo DRS, които предложиха модифицирани версии на съществуващите УТС.

Boeing обясни ниската цена на своите T-X с използването на цифрово инженерство. Пол Niewald, главният инженер на компанията за програмата T-X, заяви пред репортери през май 2018 г., че техниката намалява ръчния труд, необходим за производството и сглобяването на самолета с 80 процента. Дигиталното проектиране и производство също така създават толкова прецизни цифрови модели за новия УТС, че частите на самолета могат да бъдат сглобени, без да се налага допълнителното им напасване.

След спечелването на договора множество висши ръководители на ВВС изразиха
оптимизъм по отношение на програмата Т-7. По-рано тази година началникът на Air Combat Command генерал Майк Холмс заяви, че командването започва да проучва дали може да закупи допълнителни УТС Т-7 за мисии като "агресор" или за леки щурмови задачи. Will Roper, изпълнителният директор по придобиването на ВВС, също вижда използването на дигиталното инженерство в T-7 като модел за бъдещата изтребителна програма на ВВС, известна още като ANext Generation Air Dominance. ВВС на САЩ се стремят към бързо производство на самолети, тъй като се опитват да надминат възможностите на близки конкуренти като Русия и Китай.

Договорът е тип indefinite-delivery/indefinite-quantity (неограничена доставка/неопределено количество) и позволява на ВВС да закупи до 475 самолета и 120 симулатори, въпреки че сегашният план е да се купят 351 самолета Т-7, 46 симулатори и свързаното с тях наземно оборудване.

Съгласно първоначалният договор от 813 милиона долара, Boeing ще достави 5 самолета Т-7 и 7 симулатори, като първите симулатори ще пристигнат в съвместната авиобаза Сан Антонио-Рандолф, Тексас, през 2023 г. Първоначалната експлоатационна способност ще последва през фискалната 2024 г., когато първата ескадрила и свързаните с нея симулатори ще са на разположение за обучение. Пълната експлоатационна способност на Т-7А се предвижда за 2034 г.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker