Френското МО придвижи развитието на бъдещия съвместен лек хеликоптер (JLH) напред

Pan.bg 27 май 2019 | 14:20 views (666) commentaries(1)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На 27 май 2019 г. в Маринян френският министър на отбраната Флоранс Парли обяви, че стартирането на съвместната програма за нов лек хеликоптер (Hélicoptère Interarmées Léger; HIL) е насрочено за 2021 г. Програмата HIL, за която през 2017 г. бе избран вертолетът H160 на Airbus Helicopters, първоначално бе планирана да стартира през 2022 г. съгласно действащия закон за военния бюджет. По-ранното стартирането на програмата ще позволи доставката на първите H160M за френските въоръжени сили да бъде осъществена до 2026 г.

По време на посещението в централата на Airbus Helicopters министърът разкри и макета на H160M, който ще бъде представен на щанда на МО на авиоизложението Le Bourget 2019 в Париж. Хеликоптерът получи и официалното си име и ще бъде известен като „Guépard“ („Гепард“) във френските въоръжени сили.

H160 е проектиран да бъде модулен хеликоптер, който позволява военната му версия, с една единствена платформа, да изпълнява мисии, вариращи от инфилтрация на командоси до прехват на въздушни цели, огнева подкрепа и борба с надводни цели, за да се посрещнат нуждите на армията. на ВМС и на ВВС с програмата HIL.

„Гордеем се, че HIL се счита за стратегическа програма. Бих искал да благодаря на министерството, Френската агенция за обществени поръчки за отбрана (DGA) и въоръжените сили за доверието им и за тясното сътрудничество, което спомогна за създаването на условия за изпълнението на програмата в рамките на действащия закон за военния бюджет. Това ще направи възможно ускоряването на замяната на по-старото поколение вертолети, като същевременно се оптимизира подкрепата и наличността на френския вертолетен флот” заяви Бруно Евен, главен изпълнителен директор на Airbus Helicopters и допълни: "Нашите екипи се ангажират да доставят вертолета през 2026 г., и той отговаря на нуждите на френските въоръжени сили по отношение на наличност, производителност и способности, като по този начин ще може бързо да се превърне в нов еталон на пазара за военни хеликоптери от среден клас в света".

Изграден около платформа, която ще влезе в експлоатация през следващата година, програмата HIL ще се възползва от много от предимствата, присъщи на гражданския вариант на H160, особено по отношение на подкрепата - с опростена поддръжка и по-ниски оперативни разходи от предишното поколение хеликоптери в тази категория.

image
/219776849/in-articles

-->
/>
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Светльо 27 май 2019, 14:43
   
  4
   
  0

  Какъв светъл хеликоптер ви гони?
  Избихте рибата с Гугъл-преводача.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker