Системата за ПРО е безсилна срещу руския „Авангард”

Pan.bg 27 май 2019 | 09:04 views (693) commentaries(5)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://pogled.info, В.Сергеев

В руските въоръжени сили се случи нещо , за което навремето Владимир Путин предупреди наистина ефектно. Ракетните сили със стратегическа насоченост започнаха да получават ракетни системи „Авангард“ - оръжия, които се съдържаха в посланието на президента към Федералното събрание. Какво е уникалното на този ракетния комплекс и защо неговите характеристики са толкова важни?
Балистични ракети „Воевода“ РС-20В или Р-36М (според класификацията на НАТО - СС-18 „Сатана“), считани за най-мощните ракети в света, се пенсионират. Като част от стратегическите ракетни войски, те ще останат до 2026 г., но вече в складове, които не са запълнени. Те ще бъдат заменени от „Авангард“ - стратегически комплекси с междуконтинентална балистична ракета, оборудвани с планова бойна единица, която може да лети в гъстите слоеве на атмосферата при свръхзвукова скорост, маневрирайки и преодолявайки всяка противоракетна отбрана. Първият такъв „Авангарден“ полк вече е готов за бойни действия в Домбаровското отделение на Ракетните сили със стратегическо направление в Оренбургска област. С какво новите ядрени „бухалки“ са по-добри от предишните?
Всъщност „Авангард“ не е ракета в прекия смисъл на думата. Това е оборудване за ракетни комплекси със стратегическо назначение, основата на който е хиперзвуков маневриращ блок. Предвижда се той да бъде инсталиран на междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ (РС-28). Това е в краткосрочен план, но засега бойните единици "Авангард" ще бъдат поставяни на МКБР УР-100Н УТТХ „Стилет“ и чак след това ще бъдат заменени със „Сармат“.
Какво знаем за Авангард, потенциалът на който за пръв път представи президентът Владимир Путин на 1 март 2018 г.? Да бъдем честни - нищо. Нито силата, нито обхватът, нито системата за управление, дори точната мощност на боеприпасите не са известни. Известно е със сигурност само за скоростта, и отново от думите на Путин - до 27 пъти скоростта на звука. „Авангард“ в момента е най-бързият „обект” в света, който може да мине през всяка система за противоракетна отбрана. Неговата основна характеристика е маневриране при хиперзвукова скорост, основната разлика от конвенционалните бойни глави, летящи само по балистична траектория, което я прави предсказуема и следователно по-уязвима за вражеските противоракети.
„Авангард“ се появи на света, както обикновено става при нас, от ... бедност. Така се е случвало и преди – ще направим пушката „Мосин“ трайна векове, след това ще
направим танка на Кошкин Т-34 - най-добрият от Втората световна война, след което ще запълним половината свят с автомат „Калашников“. „Авангард“, който през периода на развитие се нарича РС-26 „Рубеж“, трябваше да бъде по-нататъшно развитие на проекта РС-24 „Ярс“ и първоначално беше предназначен да пробие противоракетната отбрана.
Напомняме, че „Ярс“ е мобилна ракетна наземна стратегическа система, продължение на линията „Топол“. Започват да пестят от „Авангард“, снижават тежестта му от 120 на 80 тона, нещо с обхвата намалиха… И изведнъж, бум! Значително увеличаване на скоростта. В резултат направихме „Авангард“ с шахтено базиране, отказахме се (временно може би) от РС-26 „Рубеж“ и бойния железопътен ракетен комплекс „Баргузин“. Ако всичко е заедно – скъпо, затова и се залага на „Авангард“ като имащ най-важно значение за отбранителната способност на страната.
Залогът е направен точно върху хиперзвуковата скорост, за която се борят учени от много страни, предимно САЩ, Китай и, разбира се, Русия. Ние, както вече се случи, отново застанахме пред останалите. Никой не вярва, но първите успешни изпитания на новата хиперзвукова стратегическа система „Авангард“ показват, че е неуязвима за днешните и за перспективните противовъздушни и противоракетни системи на потенциалния враг. „Това е голям успех и голяма победа“, заяви руският президент, след като избърса потта от челото си, след като видя потвърдени скоростните характеристики на ракетата. И точно там той заяви, че още през 2019 г. тази система ще влезе в експлоатация в руската армия, а първият полк ще поеме бойното дежурство в близко бъдеще. Това означаваше, че комплексите вече са в масово производство и външният им вид е предварително определен.
„Това е точно вариантът, когато има значение скоростта“, заяви военният експерт Владислав Шуригин. „Помнете фразата в „Покровските порти“: „Да настигтем Сперански? Това е утопия!“ Това е „Авангард“, който днес никой не може да спре, да свали, докато атакува. Основната разлика на руския комплекс е, че не може да се предвиди траекторията му, не е възможно да се разбере къде ще бъде в следващия момент. Всички американски системи за противоракетна отбрана са нулирани. Няма съмнение, че истерията за новата „путинска високоскоростна ракета“ ще бъде засилена само заради безсилието на САЩ пред нещо, което да устои на такова въоръжение на Русия. Това е реална заплаха за Америка, която е свикнала, че „Колтът“ и „Уинчестърът“ са по-ефективни от стрелите на индианците. И изведнъж в тила им опират „Авангард“ с вдигнато петле и вариантът е само един – да вдигнат ръце нагоре“.
„Авангард“ прониква бързо в стратегическите ракетни сили - преди няколко години имаше само течове и предположения за съществуването му. В същото време имаше активна работа по поставянето на бойно дежурство на новите комплекси „Ярс“, много вече беше казано предварително за отличните качества на „Сармат“. Вече е известно, че „Авангард“ са готови за дежурство като част от подразделенията на ракетните сили в Оренбургска област, а след това и а в ракетните войски на Красноярски район.
Географската връзка в разгръщането на Авангард в гореспоменатия Оренбургски регион не е от особено значение - точно това разделение се нуждае от превъоръжаване. За стратегическите ракетни сили няма такова нещо - заплаха от Запад или от Изток. Те мислят на балистични разстояния - поставянето на комплекси на територията на Русия няма специално свързване към терена.
Въпреки това, създаването на американските системи за противоракетна отбрана по периметъра на страната ни задължава да противодействаме чрез модернизацията на нашите стратегически комплекси в цяла Русия. А от Оренбург до Вашингтон са само 8900 км по права линия: с 27 пъти скоростта на звука (30 хил. км /ч) - това е наблизо.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  незнайният воин 27 май 2019, 10:28
   
  11
   
  5

  Ракетостроенето в Русия (и СССР) винаги е било на високо ниво. Сериозен ресурс за разработки са отделени и това дава резултати дълги години

 2. #2
  НЕ НА АЛКОХОЛИЗМА 27 май 2019, 12:55
   
  8
   
  10

  АЛКОХОЛИЦИТЕ ТВЪРДЯХА СЪЩОТО И ЗА ЦЪ-400 В СИРИЯ,НО ДОНИ ИМ ПУСНА НЯКОЛКО ТОМАХАВКИ А ИДИОТИТЕ ДАЖЕ И НЕ СЕ ЗАДЕЙСТВАХА !!!!!!!!!!!

 3. #3
  Нено 27 май 2019, 13:02
   
  6
   
  5

  И това ли е продукт на союзмултфилм?

 4. #4
  Офицерът 27 май 2019, 13:21
   
  4
   
  5

  ".....И изведнъж в тила им опират „Авангард“ с вдигнато петле и вариантът е само един – да вдигнат ръце нагоре“ - и да смъкнат гащите надолу.

  "А от Оренбург до Вашингтон са само 8900 км по права линия: с 27 пъти скоростта на звука (30 хил. км /ч) - това е наблизо" - точно 29 минути и половина.

 5. #5
  ха 27 май 2019, 17:17
   
  3
   
  1

  Много глупости има в статията!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker