На Плутон може да има океан от течна вода

Pan.bg 21 май 2019 | 15:25 views (333) commentaries(0)
img
it.dir.bg


Метанът спомага за съществуването на океани от течна вода под повърхността

Международна група от планетолози от Япония и САЩ откри, че под повърхността на Плутон може да има течен океан, защитен от замръзване от изолиращ слой, съобщава специализирания сайт phys.org.

Изследователите прогнозират, че в някои зони на Плутон може да има течна вода, която е скрита под дебел слой от лед. Резултатите идват от проведена компютърна симулация. За да съществува водата в течна форма е необходимо наличието на слой от газови хидрати - кристални твърди вещества, образувани от газ и вода. Те са много вискозни, имат ниска топлопроводимост и следователно имат изолационни свойства.

Без изолационен слой океан, намиращ се под повърхността на планетата, би замръзнал напълно преди стотици милиони години. Най-вероятният газов компонент е метанът, излъчван от скалистото ядро ​​на Плутон. Такива газови хидратни слоеве могат да осигурят наличието на течна вода на други планети извън Слънчевата система.

През 2015 г. "Ню Хоризонт" на НАСА предостави снимки на Плутон, включително снимки на Сателитната равнина - ледена равнина, образувана от замразени азот, въглероден оксид и метан. Като се има предвид местоположението и топографията, учените предположиха, че под него има подземен океан.

В последствие бяха предоставени данни за наличието на големи запаси от вода в тези зони.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker