На косъм от смъртта: Разказва Мартин Пърт, сегашният ръководител на Red Arrows

Pan.bg 16 май 2019 | 12:01 views (649) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
Scramble Magazine

"14 май 2009 г. бе един от най-драматичните дни в моята летателна кариера. Не е тайна ужасният инцидент, който се случи тогава на летище Кандахар. Благодарение на катапултната седалка на Martin-Baker, сега съм жив да разкажа за случая и да продължа да летя“.


През 2009 г. Мартин и неговия изтребител Harrier (с.н. ZG478/68) са част от британския авиационен контингент, разположен в базата на летище Кандахар, Афганистан.

След изпълнение на боен полет, от кулата за управление на полетите на летището заповядват по-късно кацане с 10 минути поради интензивния въздушен трафик.

Когато получава разрешение за кацане, ръководителят на полетите настоява за съкратен заход за кацане. Първи каца воденият на Мартин, тъй като горивото му е на изчерпване. При самото кацане той получава сигнал за изстреляна срещу него ракета и задейства системата за топлинни „ловушки“.

При тази напрегната обстановка Мартин подхожда за кацане от доста по-голяма височина от нормалната и с по-голяма скорост на снижаване. В опит да коригира траекторията, пилотът дава максимални обороти на двигателя, но опашката на изтребителя удря земята на около 10 метра преди пистата. В резултат колесникът се чупи и изтребителят продължава по пистата с плъзгане около 1100 м. по корем. Това води до запалване на подкачените външни резервоари, разузнавателен контейнер и боеприпаси (бомби, ракети). Мартин успява да отклони самолета в безопасна посока (срещу него в готовност за излитане е имало 4 други изтребителя) и пред реалната опасност от избухване на боеприпасите и преобръщане на машината се катапултира...

Видео: https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=7aydbBl6_W0&fbclid=IwAR2mDeC6aVmCQjJLWP_ZjsfAX90aeLtuHcFxpXuUJUZh8oWZn6qu_TpyEio


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


На косъм от смъртта: Разказва Мартин Пърт, сегашният ръководител на Red Arrows

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker