ЕК планира въвеждането на данък върху керосина

Pan.bg 14 май 2019 | 00:28 views (370) commentaries(0)
img Публикувано във факти.бг:

Данък в размер на 0.33 EUR за литър керосин ще позволи да се намали с 10% изхвърлянето на CO2 в атмосферата се посочва в изследване проведено по поръчка на Европейската комисия (ЕК). Освен това в изследването се препоръчва въвеждането на подобен данък, особено като се има предвид, че в момента привържениците на въвеждането му разполагат с реални аргументи. Така например, във Франция той ще позволи да се намалят парниковите газове във въздушния транспорт с 9%. Това е еквивалент на преустановяването движението на 850 000 автомобила по френските пътища. Въвеждането на данъка във Франция ще допринесе за нови 3.5 млрд. EUR в хазната.

Дългосрочните прогнози сочат, че към 2037 г. в света със самолети ще се превозват 8.2 млрд. души срещу 4.1 млрд. души през 2017 г. Към днешна дата на европейско ниво въздушният транспорт съставлява едва 3% от изхвърлените парникови газове.

Въвеждането на данъка неминуемо ще се отрази и върху повишаване цените на самолетните билети, което ще доведе до отлив на клиенти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker