Stratolaunch полетя

Pan.bg 15 апр 2019 | 11:36 views (332) commentaries(0)
img
Сутринта на 13 април 2019 г., Scaled 351, с регистрация N351SL Stratolaunch, излетя от пистата на Мохаве в Калифорния за първия си изпитателен полет. Той е продължил 2,30 часа на височина 17 000 ft (5100 m) и скорост от 165 kt IAS (305 km/h).
Отне по-малко от две години след производството на прототипа, за достигането на този нов голям етап от развитието на този изключително амбициозен проект. За такава стартираща компания като Stratolaunch, която сега се оглавява от Джийн Флойд, това е постижение, станало възможно благодарение на натрупания опит от компанията Scaled Composite на Бърт Рютън, разработила концепцията на тази феноменална машина и фирмата Northrop Grumman , партньор в проекта.
Двама пилоти от Scaled Composite, и двамата бивши пилоти от USAF, които участваха и в програмата на F-22, Еван Томас и Крис Гуорант, бяха в кабината на големия двуфюзелажен прототип.Този самолет, бъдещ носител, от който да бъдат извеждани космически апарати в орбита, се отличава с най-големия размах на крилото в историята със 117 метра. Максималната му маса (540 тона) и полезният товар (очаква се да достигне 250 тона) също го нареждат сред "рекордните" самолети. Следващият важен етап в програмата ще бъдат първите тестове за товароподемност и спускане на товара.


М.ГЕНОВ
Източник: Avia News
Снимка: © Stratolaunch
Видео: © YOUTUBE CHANNEL

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker