Иванов се приземил, без да пробва резервния двигател

Pan.bg 15 апр 2019 | 09:36 views (465) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА; Димитър Илиев


Първият български космонавт Георги Иванов и съекипникът му Николай Рукавишников тръгнали да се приземяват с резервния двигател, без предварително да го изпитат дали работи. Това за първи път разкри Иванов в сряда по време на честванията на 40-годишния юбилей от първия полет на българин в Космоса. „Това беше промяна в инструкциите за действие в движение. Ние трябваше да го изпробваме за 3 сек и след това да го изключим. И после да го използваме за връщането на Земята, но генералният конструктор на корабите „Съюз“ пое отговорност и не позволи да правим тази проба“, разкри Иванов. Резервният двигател се включил и българско-руският екипаж кацнал на земята 1 денонощие, 23 часа и 1 минута след излитането. С този полет България стана шестата държава в света със свой космонавт.
На 10 април 1979 г. „Союз-33“ бе изстрелян в орбита. Заради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“, защото се движи с по-висока от предвидената скорост. Затова системата за управление включва програма за коригиране на скоростта. Но при корекцията прогаря горивната камера на основния двигател. Корабът е приземен с резервния двигател именно от Иванов, след като е направил 31 пълни обиколки около Земята.
От земята търсят начин за успешно приземяване цели 12 ч. В това време „Союз-33“ прави 8 обиколки на земното кълбо. Казват на двамата космонавти да спят, докато измислят решение на проблема, но Георги Иванов продължава да снима с апарата си и прави общо 72 невероятно красиви кадъра на Космоса и Земята. „Никога дотогава не е имало проблем с основния двигател на кораба. Заради спирането му полетите бяха отложени с една година, а в това време беше измислен нов двигател, с нов принцип на работа“, заяви Иванов. Заради изключителното си поведение по време на извънредната ситуация Георги Иванов е удостоен със званието „Герой на Съветския съюз“ и ордена „Ленин“.
За да отпразнуват 40-годишнината от полета на първия български космонавт в София пристигнаха петима космонавти от програмата „Интеркосмос“ – Павел Виноградов от Русия, Владимир Ремек от Чехословакия, полякът Мирослав Хермашевски, унгарецът Берталан Фаркаш, словакът Иван Бела, както и Татяна Егорова – съпруга на космонавта Борис Егоров.
„Полетите на космонавти от различните държави развиха покрай себе си
цели космически програми за овладяване и изследване на Космоса. Но в Словакия нямаме например Институт за космически изследвания както в България, така че има какво да вземем от вас като опит и практика“, заяви за в. „Българска армия“ Иван Бела. Словакът има на свое име метеорит, който се казва 22901 Ivanbella. Владимир Ремек също е удостоен с такава чест – неговият астероид се казва 2552 Remek. Той е и космонавтът, удостоен с най-много почести в страната си, като се издига до посланик на Чехия в Москва през 2013 г. Полякът Хермашевски е космонавт номер 89, но е първият, който е разбил статуквото в Космоса да летят само руснаци и американци. Когато каца на земята през 1978 г., година преди полета на Георги Иванов, е едва 8-ият чужденец, станал „Герой на СССР“.
По случай 40-годишния юбилей бе валидирана пощенска марка, дело на художника Кристиян Терзиев. Тя е с номинал 1,50 лв., отпечатана е в тираж 7000 бр., а на нея е изобразен ликът на Георги Иванов на фона на българския трибагреник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker