Чудесна авиосреща за прекрасен празник - 12 април Ден на авиацията и космонавтиката Част 1 (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 12 апр 2019 | 16:26 views (4476) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
от мястото на събитиетоНа 12 април 2019 г. на летище Долна Митрополия се проведе ден на отворени врати по повод 12 април Ден на авиацията и космонавтиката и 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Летището отвори врати и още от сутринта бе окупирано от над 600 любители на авиацията. Пристигнаха и десетки деца от детски градини и ученици, специално поканени от Плевен, Койнаре, Тетевен и други градове от Северна България. Те пристигнаха с ученически автобуси.

На мероприятието присъстваха министъра на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, Началникът на НВУ бр. ген. Пламен Богданов, командирът на 3-а авиобаза Димитър Петров, командирът на База КУН полк. Христо Ганецовски, командирът на 16-а ТрАГ полк. Филип Ангелов, полк. Марин Маринов, декан на Факултет „Авиационен“, офицери от ВВС, Факултет „Авиационен“, ВВУБ „Г. Бенковски“, гости от СВ; , областния управител на Плевен Мирослав Петров, Поля Цоновска кмет на община Долна Митрополия; д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен; ветерани от авиацията, българи с керосин в кръвта.

Министъра на отбраната Красимир Каракачанов бе посрещнат от командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков и от Началникът на НВУ бр. ген. Пламен Богданов. След това той прие рапорта на командира на ВВУБ „Г. Бенковски“ полк. Петър Банков и почетния строй на военнослужещи от ВВУБ „Г. Бенковски“ и курсанти от Факултет „Авиационен“. Особено трогателно бе, че децата от детските градини изпяха текста на химна при изпълнението му от Представителния оркестър на ВВС.

image
Командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков поздрави присъстващите с днешния празник: „Преди 78 години човечеството тръгна по своя звезден път с пилотирания полета на Юри Гагарин, който пръв в човешката история се откъсна от земното притегляне и направи в Космоса пълна обиколка на Земята. По решени е на Международната федерация по авиация от 1969 г. 12 април се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката“. По нататък ген.-майор Цанко Стойков се спря на българския принос в овладяването на Космоса изразяващо се в десетки космически изследвания и разработки. Командирът на ВВС припомни, че на днешния ден отбелязваме 40 години от полета на съветския космонавт Николай Рукавишников и майор Георги Иванов. Ген.-майор Цанко Стойков подчерта, че любовта
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на първия български космонавт към авиацията се заражда в ученическите години, когато учи парашутизъм, безмоторно и моторно летене в аероклуба в Ловец. Георги Иванов постъпва през 1959 г. във ВНВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия и го завършва през 1964 г. с първия инженерен випуск. Командирът на ВВС припомни пътя на Георги Иванов през строгия подбор за първия български космически полет и трудната и сложна подготовка в Звездното градче в Москва. След това ген.-майор Цанко Стойков припомни за авариите случили се по време на полета и мъжеството и професионализма на екипажа на „Съюз-33“, благодарение на които те оцеляха и се завърнаха успешно на Земята. Спасяването на кораба позволи на съветската космонавтика да получи ценни сведения и да отстрани откритите проблеми. Командирът на ВВС подчерта, че първия полет даде тласък на космическите изследвания и технологии в България, като през годините са осъществени стотици космически изследвания, създадена е космическа апаратура, която и днес лети на борда на МКС, България става едва третата страна в света, която произвежда космическа храна. В края на словото си ген.-майор Цанко Стойков заяви: „Днешното поколение командира прави всичко възможно да съхрани българските ВВС и техния човешки ресурс, воля и опит. Ще продължим да даваме своя принос за развитието на космонавтиката и аеронавтиката“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Чудесна авиосреща за прекрасен празник - 12 април Ден на авиацията и космонавтиката Част 1 (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker