Първият изтребител за българските военновъздушни сили идва през 2022 г.

Pan.bg 12 апр 2019 | 09:56 views (501) commentaries(0)
img Най-новите поръчки на Ф-16 ще помогнат за ускоряване на доставките за България, съобщават от Локхийд Мартин. Процедурата за придобиване на нов боен самолет е в ход, амбицията е още тази година да подпишем договора, каза заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Изборът на боен самолет Ф-16 Блок 70 от Мароко и още един оператор от региона на Азия ще ускори плановете за започване на производството на новите, важни за България изтребители и за доставка на първия самолет в края на 2022 г., каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за Ф-16 в Локхийд Мартин, съобщават от самостроителната компания. Прогнозата е в началото на май окончателното споразумение да бъде оформено. Очаква се стойността на договора да е 1,8 млрд. лева.

Процедурата за придобиване на нов боен самолет е в ход, амбицията е още тази година да подпишем договора, каза заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Така ще имаме най-новият изтребител от четвърто поколение плюс в региона, посочи той. Заместник-министърът участва в конференция, посветена на 15-ата годишнина от членството на България в НАТО. Той информира, че на 15 и 16 април ще има преговори с представителите на "Локхийд Мартин" по индустриалното сътрудничество, а от 7 до 10 май българските преговорни екипи ще посетят столицата Вашингтон за окончателно оформяне на проекта на споразумение.

В изявление, направено само две седмици преди церемонията за прерязване на лентата за откриването на новата производствена линия на Локхийд Мартин за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, г-н Робинсън казал, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новият завод вече има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

“Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите Ф-16 Блок 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС“, заявил Джим Робинсън.

„Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще са сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български Ф-16 преди началото на 2023 г. ”, добавил той.

В
допълнение към новите изтребители Ф-16 за Европа, гръцките военновъздушни сили са обявили плановете си да модернизират 85 самолета от своя Ф-16 флот до стандарта Viper. Този стандарт е подобен на новия блок 70/72, но без предимствата на 12 000 летателни часа.

Полша, първата държава в Централна и Източна Европа, която избра Ф-16, също обмисля модернизиране на машините си. Румъния разглежда възможността да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на нуждите на военновъздушната си отбрана.

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, Локхийд Мартин ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.

Освен това компанията обсъжда редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker