67 Години РТВ - славно минало, тъжно настояще, неясно бъдеще (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 мар 2019 | 15:25 views (2188) commentaries(1)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 18 март 2019 г. в Централния военен клуб в София се проведе тържествено честване на 67 години от създаването на Радиотехнически войски (РТВ). На тържеството присъстваха командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, зам. НЩ на ВВС полк. Евгени Генчев, командирът на База КУН (в чийто състав влизат РТВ) полк. Христо Ганецовски, офицери от МО, СКС, ВВС и офицери, сержанти и войници от РТВ, както и ветерани от войските.

НЩ на База КУН полк. Любомир Тенчев изнесе доклад за състоянието на РТВ днес. Полк. Тенчев започна с благодарности към всички присъстващи за професионализма и себераздаването в ежедневната дейност на РТВ. Той подчерта, че няма да се връща към историята и етапите в развитието на РТВ описани подробно в двете книги за историята на войските, издадени от издателство „Еър груп 2000“ ЕООД през 2007 и 2012 г. „В момента РТВ съществува на нивото на пенсионирана военна структура без социален и медицински пакет грижи. Състоянието на РТВ техниката не е добро, тя е морално остаряла, а поддръжката й не е осигурена“.
След това полк. Тенчев се спря на очаквания проект за придобиване на 3D радари. Необходимата сума е 246 млн. лв. „Те са крайно необходими, защото през последното десетилетие целия радиотехнически парк работи без доставка на резервни части и абонаментно обслужване“.
Полк. Тенчев благодари от името на База КУН на командването на ВВС и отдел „Логистика“ за отпуснатите средства, за първи път от много години, за генераторни лампи-магнетрони за висотомерите. "Това ще позволи през 2019 г. да се осигурят полетите на авиацията и стрелбите на ЗРВ" допълни той.
Полк. Тенчев също така засегна въпроса за недостига на радиотехнически специалисти в радарните постове и в центровете за събиране и обработка на радарната информация. "Новопостъпващите от НВУ лейтенанти са едва 1-2 на година, а има и нулеви години. Това води до спадане на качествения потенциал на офицерския състав. Новопостъпващите в радарните постове офицери се налага да бъдат обучаване още поне 2-3 години, за да могат да изпълняват безпроблемно ремонтни работи и да работят с електричество“.
Полк. Тенчев завърши словото си с пожелания за здраве, лично и семейно щастие, професионални успехи в носенето на 24-часово дежурство и безаварийна работа.

Командирът на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
База КУН полк. Христо Ганецовски връчи на командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков новосъздадения плакет на РТВ за заслуги към осигуряването на поддръжката на техниката на РТВ.

Командирът на База КУН полк. Христо Ганецовски заяви в словото си: „Имам честта и удоволствието от името на командването на База КУН да ви честитя празника. "Бих искал специално да благодаря на ветераните от РТВ. Вие сигурно сте изненадани, че виждате на слайдовете същата техника на която сте се учили, служили и пенсионирали, че все още е в строя и работи. Това е благодарение и на вас и на създадената и предаваната през годините система за подготовка и поддръжка“.
След това полк. Ганецовски благодари на Щаба на ВВС за това, че в условията на ограничени ресурси продължават да намират средства, така че системата на РТВ да продължи на съществува. Следващите благодарности, но не по важност, бяха към момчетата и момичета от РТВ, които въпреки ресурсните ограничения продължават да служат безукорно и да гарантират въздушния суверенитет на Република България, а при нужда в рамките на 1 минута да уведомяват дежурните сили и средства. По наложена вече традиция, полк. Ганецовски с завърши с епиграма в негов стил.

с частите е жива мъка
а часовничето цъка
в лагерите няма грес
и редуктора е в стрес

магнетрона на предел
в път последен е поел
оператора ни сръчен
цели дава в метод "ръчен"

че с компютъра отново
всичко беше уж готово
но остава само крачка
и отново е във стачка

но ресурсно ощетени
сме отлично защитени
киборно-асиметрично
в РТВ са на "отлично"

за което днес събрани
не да жалим стари рани
а за бъдещи успехи
да изтупаме доспехи

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


67 Години РТВ - славно минало, тъжно настояще, неясно бъдеще (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  горски 18 мар 2019, 21:22
   
  0
   
  1

  Рядко Тъпи Войски

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker