По единадесет самолета "Боинг 737" аварират всяка година

Pan.bg 15 мар 2019 | 00:56 views (406) commentaries(0)
img
Лияна Панделиева


Най-куриозният инцидент е на компанията Алоха, когато самолетът каца като кабриолет.От юли, 1970 година, когато Boeing 737 претърпява първия си инцидент, за щастие без жертви, до приземяването по цял свят на модификацията Boeing 737 Max, самолетите от серията са били жертва на 525 технически инцидента и катастрофи. Това прави средно по 11 аварии годишно за последните 48 години. Впечатляващо е, че този първи инцидент през 1970 г. поразително прилича и на последния: самолетът отказва да „слуша“ командите, командирът на самолета изключва автопилота и връща самолета на земята само метри след излитането. Машината е унищожена, защото излиза извън полосата, но нито един пътник не е пострадал.В цялата история на авиопроизводителя Боинг - от 1917 г. до днес, няма друг случай, когато нейни машини от конкретна серия да са приземени по целия свят с решение на авиационните власти във всяка държава.Две самолетни катастрофи с най-новата машина 737 Max (подобрена версия на 737-800), с общо 346 жертви, само в рамките на половин година доведе до безпрецедентната мярка.Boeing 737-MaxВ часа, в който самолетите бяха забранени за полет във въздушното пространство над Европа, у нас принудително, но без никакви технически индикации за проблем, кацна машина на турските авиолинии.По предварителните прогнозни изчисления на Уолстрийт, цената за спирането на полетите може да варира в широките граници между $1 и $5 млрд. Подобна загуба не е финансов риск за компанията обаче, която през 2018 г. декларира приход от $101 млрд. и печалба от $10,6 млрд. На този етап ударът е най-голям по реномето на компанията, а спадът в цената на борсовите акции все още не представлява опасност за производителя.Това съвсем не е първото приземяване на серия от самолети на компанията, но през 2013 г. ръководството на Boeing взе такова решение за флагмана си 787-Dreamliner.

Разликата между тогава и сега е, че въпреки техническите проблеми и аварийните приземявания на 787, никой не пострада дори леко.Boeing 787-Dreamliner бе обявен да влезе в експлоатация през май 2008 година. По това време вече са направени 677 поръчки за машината.Първото тримесечно забавяне компанията обяви през септември 2007 г. След серия от тримесечни забавяния, открити дефекти в хоризонталните стабилизатори през 2010 г., се
стига до преглед и ремонт на всички вече произведени машини. През лятото на същата година, по време на тестване на двигатели на земята, един от тях, произведен от Rolls-Royce, се взривява. Така първата компания, която трябва да получи новия самолет – японската ANA, трябва да изчака и поредните ремонти.И след като самолетът е обявен да полети през 2008 г., той полита в края на 2011 г. Това обаче далеч не е хепи енд или щастлив старт за модификацията. Още на следващата година ANA връща пет самолета заради проблеми в двигателите. Само месец по-късно двигател отказва работа по време на полет в САЩ. На следващата година американските авиационни власти нареждат инспекция на всички резервоари, поради доклади за изтичане на гориво по време на полет. Следват - пукнатина в стъклото на пилотската кабина, проблеми с акумулаторите и подпалване на един от тях по време на полет, проблеми с прегряване, проблеми със спирачките, с електрическата система, с предавателите и всичко това се случва само в първите две години от експлоатацията, до 2013 г. По това време обаче са произведени едва 50 самолета от елитната серия и както отбелязват от Boeing, „загубите са минимални“.С приземяването на 737 Max, компанията трябва да поеме компенсациите за 370 машини, които остават на земята и объркват летателните планове на всички компании, които разчитат на тях. Изпълнителният директор на Norwegian Airlines Бйорн Кьос заяви в официално съобщение, цитиран от CNN, че ще изпрати сметката за 18-те оставени на земята самолети на компанията директно на ръководството на авиопроизводителя.На този етап изпълнителният директор на Boeing Денис Мюленбърг, след консултация с американската служба за авиационна безопасност заяви, че „софтуерно допълнение, което да даде повече ръчен контрол на пилотите при възникването на проблеми, ще е част от решението.“В случая с катастрофата на индонезийската машина на Lion Air на 28 октомври, 2018 г., според оповестени данни от черната кутия, командирът на самолета двадесет последователни пъти е включил и изключил автопилота, без да успее да поеме ръчен контрол над машината.

Като във филм на ужасите, където роботите взимат надмощие, въпреки професионализма на екипажа, на практика самолетът сам се е насочил към катастрофа още в първите минути на полета, докато самолетът набира височина. Всичко приключва на 16-тата минута.Сходен е сигналът и от борда на етиопския самолет – проблем с управлението. И в двата случая самолетите спират да се „подчиняват“ още в началото на полета.Генералният директор на Ethiopian Airlines Теволде Гебрамариам, цитиран от "Ройтерс" съобщава, че самолетът се издига на 2469 м., слиза до 2347 м. (за пътниците това е рязко пропадане със 122 метра), следва ново издигане с 274 метра и всичко това се случва в рамките на 6 минути след отделянето от земята. Колкото и научни и технологични обяснения да търсят специалистите оттук насетне, шестминутният ад на пътниците не може да бъде пресъздаден от нито един игрален филм. Дори ако черните кутии бъдат успешно разчетени, едва ли някой ще сподели дали до записващите устройства са достигнали писъците на пасажерите, които са били съвестно вързани с коланите си към седалките.От цялата флота на Boeing, модификацията 737 е най-популярна. Серията Classic прераства в Boeing 737 Next Generation, в която са включени четири самостоятелни серии, две от които са ER - с удължен обхват на полета. Вариантът Мах е надграждане на модификацията 800 и би трябвало да е технически най-усъвършенстван – практически пилотите би трябвало да бъдат оператори на серия от команди (нещо подобно на видео игра във въздуха), а не да управляват по своя воля.Именно тази екстра води и до двете катастрофи, според изразени мнения на авиоспециалисти.В историята на гиганта Boeing съществуват стотици инциденти, но сред най-куриозните от тях е полетът на авиокомпания Aloha, който през 1985 година се приземява аварийно, след като пилотите чуват „странен трясък в пасажерския салон“. Те не успяват да разберат какво се е случило, защото количка за храна блокира пилотската врата, а телефонната връзка със салона се губи. Едва по време на кацането, когато установяват известни проблеми с опашния стабилизатор, аварийните служби на летището виждат, че около една трета от тавана на самолета липсва.

Актуален видеозапис от кулата за управление на полетите е записал възклицание: „Мамка му, каца сабриолет!“ При аварийното кацане загива само една стюардеса, която успява да закопчае колана на пътник, който опитва да стане от мястото си.Сред най-уникалните истории за спасение с Boeing, модификация 747-Jumbo, е Полет 9 на British Airways от Лондон до Оукланд, Австралия на 24 юни, 1982 година. Самолетът навлиза във вулканичен облак, изхвърлен на около 11 км. височина над индонезийската столица Джакарта и четирите двигателя на самолета отказват. Самолетът започва да планира, а командирът съобщава на пътниците: „Уважаеми пасажери, говори командирът! Спряха ни и четирите двигателя. Ще направим всичко възможно тази проклетия да заработи отново. Междувременно, не се тревожете – ние работим по въпроса!“Тъй като планините в този район на Индонезия са високи, самолетът планира над океана. Един от пътниците пише бележка върху билета си: „Мамо! В беда съм. Самолетът пада. Ще успокоявам момчетата. Обичаме те. Прости ми!“Двигателите са рестартирани отново на около 100 м. над морската повърхност и самолетът каца успешно с три двигателя, защото един отново отказва. След кацането се оказва, че фюзелажът е изпилен до чист метал от силициевите частици във вулканичния облак.В същата година при общо 37 инцидента на Boeing, загиват 420 пасажери, но онези 248 на борда на British Airways са спасени.Полет 2276 на същата компания на 8 септември, 2015 г. с Boeing 777 по маршрут Лас Вегас - Лондон също се спасява от трагедия. При излитането избухва левият двигател и пилотите успяват да спрат в миговете преди да се отлепят от земята. Всички 170 пасажери са спасени, 20 са с леки наранявания.

Несъмнено в транспортния свят не съществува по-сигурно пътуване с това в самолет, но тежките авиокатастрофи винаги водят до смъртта на почти всички пасажери.За 2018 година броят на жертвите в самолетни инциденти в целия свят е 916 човека. В бройката се включват 189-те на борда на Lion Air, но най-много са жертвите, паднали с руски самолети – Антонов и Илюшин, общо 320 пасажери. Нито един експерт не би могъл да посочи най-сигурния превозвач, най-сигурния самолет, най-сигурното трасе.За щастие на всички хора, които разчитат на самолетния транспорт, 2017 г. е най-спокойна в цялата история на авиацията – не е разбит нито един граждански пътнически самолет.Факт е, че през 2018 г. в небето са пътували 4,59 млрд. пасажери, а в света на статистиката 916 жертви дори не формират видим процент.

ГЛАСОВЕ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker