ГАЛЕРИЯ: Книгата „Спомени на летеца“ от поручик Тодор Розев с емоционално представяне в София

Pan.bg 13 фев 2019 | 16:25 views (5165) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"


Над 100 гости присъстваха на представянето на книгата на Тодор Розев - "Спомени на летеца".На 12 февруари 2019 г. в Централния военен клуб в София издателство „Еър груп 2000“ и Българската авиационна асоциация (БАА) представиха книгата на защитника на София и участника в Отечествената война поручик Тодор Розев.

На мероприятието присъстваха ген.-майор Иван Лалов, зам.-командир на СКС; бр. ген. Димитър Петров, командир на 3-а авиобаза Граф Игнатиево; о.з. полк. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на Президента и върховен главнокомандващ Румен Радев; полк. Калин Ценов, командир на База за специална техника на ВВС; полк. Филип Ангелов, командир на 16-а ТрАГ-Враждебна; полк. Роман Ромов, началник отдел „Специални операции“ в МО; майор Радостин Люцканчев, пилот на Су-25; Иво Антонов, директор на Дирекция „Социални дейности“ (ДСД) в МО, о.з. полк. Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметници и военнопатриотични организации“ в ДСД в МО; ген. Спас Спасов - бивш командир на авиобаза Чешнегирово, Иван Петков, председател на Съюза на ветераните от БГА; Станимир Илчев и Иван Делчев, бивши редактори в сп. „Криле“, много ветерани от авиацията и хора влюбени в небето.

Мероприятието започна с дълго емоционално слово на о.з. полк. Ангел Георгиев, председател на БАА, който представи биографията на Тодор Розев и бойния му път по време на Въздушната защита на София (1943-1944) и Отечествената война (1944-1945). О. з. полк. Цено Атанасински, ветеран от ВВС и БГА, сподели спомени от срещите си с Тодор Розев и за неговите изключителни качества като професионалист и човек. Иво Антонов, директор на Дирекция „Социални дейности“, поднесе поздравления към издателите от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Изпълнителният директор на „Еър груп 2000“ Преслав Панчелиев припомни ангажираността на издателството с издаването на авио- и биографични книги на и за български пилоти и сподели издателските планове за 2019 г. , които включват книга за Димитър Списаревски и ген.Стоян Стоянов. Мениджърът „Маркетинг и реклама“ в издателството Димитър Ставрев разказа как списание „Клуб КРИЛЕ“ отрази намирането на двигател Daimler-Benz DB605 от изтребители Messerschmitt Bf 109 G-6 на Тодор Розев свален край село Марица, общ. Долна баня, и как контактите по този повод с Валерий Розев, син на автора, доведоха до това само 6 месеца по-късно книгата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
да е на книжния пазар. Въпреки, че това е трето издания, за първи път в книгата, благодарение на управителят на „Еър груп 2000“ Росен Панчелиев, бе публикуват фототипно дневника на Тодор Розев, който е педантично точен разказ и невероятен исторически документ, които разкрива някои известни събития от Въздушната защита на София (1943-1944) и Отечествената война (1944-1945) в малко по-друга светлина. Зам.-главния редактор на сп. „Клуб КРИЛЕ“ Максим Генов припомни първия бой на Тодор Розев със самолет Dewoitine D.520 и че, французите не са могли да повярват, че може с този самолет да се води бой с летяща крепост. Станимир Илчев говори за Тодор Розев и за другите защитници на София като офицери и мъже на честа и достойноството. Иван Петков също разказа за своите срещи с Тодор Розев като офицер във ВВС и като инспектор в ДВИ (Държавна въздухоплавателна инспекция) и за големия му професионализъм, педантичност и точност, проявени при разследването на авиационни катастрофи в ДВИ. Двамата синове на Тодор Розев, Валерий и Розимир, видимо развълнувани разказаха своите спомени за именития си баща. В края на официалната част се изказа и 95-годишния Янко Кличев, който е бил в отдела за изпитания на Завод 15 на летище Марно поле (Карлово), в който се е извършвал ремнот на изтребителите на ВНВ на Царство България. Той е бил близък приятел с летците от 3/6 изтребителен орляк и специално с Тодор Розев. Мероприятието продължи с разговори и спомени на чаша вино.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: Книгата „Спомени на летеца“ от поручик Тодор Розев с емоционално представяне в София

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker