Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/11/310911/fbf7da497b830a55eb2398885db82ffa_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Жена съди NASA за лунен прах

Pan.bg 19 юни 2018 | 10:56 views (651) commentaries(0)
img fakti.bg


Собственичка на епруветка с почва от Луната даде под съд NASA с искане да бъде призната за законна притежателна на пробата. Когато била на 10 години, Лаура Мъри Чико получила прахта за спомен от първия човек, стъпил на спътника на Земята - Нийл Армстронг, който бил близък приятел на баща ѝ.

Съгласно законодателството на Съединените щати всички образци от Луната са собственост на американското правителство и трябва да се намират във владение на NASA. Преди няколко години сътрудници на агенцията се опитаха да отнемат проби от лунната повърхност и парче от защитното покритие на космическия кораб Apollo 11 от друга жена.

Лаура Мъри Чико била забравила ценния подарък от десетилетия. Натъкнала се на артефакта, докато разчиствала стари вещи. Заедно с епруветката Нийл Армстронг подарил на жената автограф с пожелание за късмет.

Адвокатите на ищцата твърдят, че в САЩ никога не е имало закон, който да забранява на частни лица да притежават лунни проби. Автентичността на надписа и авторството му пък вече били установени от графологична експертиза. От NASA са отказали да коментират случая.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker