Спартани на учение в небето на България

Pan.bg 09 юни 2018 | 09:47 views (828) commentaries(0)
img Вчера беше последният ден от летателната тренировка на самолети C-27J European Spartan-18, в която участваха екипажи и самолети от военновъздушните сили на България, Италия, Литва и Румъния. Тренировката е част от дейността на работната група по проект „С-27
– интегрирана логистична поддръжка и подготовка”. Конкретно се предвиждаха излитане от летище София, полети по маршрут на малка и пределно малка височина, скокове на парашутисти, заходи за десантиране на товари, тактически заходи и кацане.
Директорът на учението полк. Румен Кондев, началник на Инспекция „Безопасност на полетите” в Командването на ВВС, заяви:
„Екипажите изпълняват разнообразни задачи. Като се започне със зоните, където се хвърлят парашутисти, полети на пределно малка височина, осъществихме десант и медицинска евакуация. Имаше и хвърляне на товари с тактически заходи на необорудвани летища. Целта на обучението е екипажите да достигнат ниво на оперативна съвместимост, така че да могат да изпълняват задачи във враждебна среда – и те да бъдат изпълнявани от съюзниците по един и същ начин, като се осигури взаимозаменяемост. Някои от задачите от тренировката са с особена значимост за гражданите и обществото – като тези по медицинска евакуация.
У нас с този самолет се оперира от десетина години, а в Италия от доста по-дълго – от тях черпим ценен опит. Но ако ние сме успели да подобрим някои практики – те също черпят опит от нас. За учението имаме отдел „Поуки от практиката” – анализира се всичко, което се е случило на учението.
Предизвикателства за летците са полетите на пределно малка височина, но екипажите трябва да ги тренират, защото усвояваме опит за бойни действия. За да може да се изпълнява „скрито влизане” и т. н. Военнотранспортните самолети имат своите особености, затова обмяната на практически опит е добър шанс да повишим квалификацията на нашия авиационен състав.”

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЛЪЧЕЗАР ЛОЗАНОВ


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker