Повече детайли за оперативното използване на израелските F-35А

Pan.bg 25 май 2018 | 13:01 views (2589) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

theavationist.com

Както вече съобщихме, израелските „стелт“ изтребители F-35А вече са били използвани в бойни мисии поне на два фронта в Близкия Изток. Това бе опвестено от командващия ВВС на Израел на конференция, на която са присъствали 20 командири на ВВС от целия свят (сред тях е и командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков).

По време на конференцията е била показана снимка на израелски F-35А, „летящ над Бейрут“ (всъщност от тази снимка не може да се заключи със сигурност дали самолетът е над Бейрут или над международни води – на 12 мили от крайбрежието). Според специалисти изтребителят е летял с „радиолокационни отражатели“ оборудване, което увеличава „радиолокационната отражателна повърхност“ (RCS - Radar Cross Section), т.е. целенасочено прави самолета „по-видим“ за радарите. С такива устройства (те се инсталират на земята) е оборудван и F-22 Raptor. Те се използват при всички мисии, при които не се налага да остават скрити за противниковите радиолокационни средства - при прелитания за да комуникират с въздушните диспечери и най-вече когато изпълняват тренировъчни полети в близост до противникови наземни или въздушни РЛС.

В случая използването на радиолокационни рефлектори от израелския „стелт“ изтребител е продиктувано от това, че руските системи за ПВО може от близо да съберат данни за „каква е отметката на F-35А при различни честоти на РЛС“, нещо, което вероятно вече имат за F-22, когато той бе включен в различни мисии над Сирия.
Когато F-35 прелитат за кратко в чужбина (както бе миналата година в Естония и на летище Граф Игнатиево).

По същия начин летяха и четирите F-35B Lightning II, които ескортираха двата американски бомбардировачи В-1В Lancer над Корейския полуостров.

След като през повечето полети F-35A летят с тези радиолокационни отражатели (общо четири – два от горната и два от долната част на фюзелажа), то снимки без тях са сравнително малко и по-интересни.

За това според журналиста Nir Dvori, който първи публикува снимката на F-35A над Бейрут, най-вероятно изтребителят да е изпълнявал обикновена разузнавателна задача, при която не е било необходимо да остава скрит за противниковите РЛС. Такива вероятно са били мисиите, когато са нанесени удари срещи позиции и цели на иранските части в Израел, както и тези на движението Хизбула.

Ето защо може
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
да се направят следните изводи:

1. Не при всички мисии на F-35 се изисква използването на „стелт“ характеристиките;
2. Израелските F-35 Adir са действали и срещу „лесни“ цели;
3. При последните операции на израелските ВВС срещу Сирия, F-35 не са нанасяли удари по земни цели (най-вероятно са действали като въздушни командни пунктове – събират, обработват и предават разузнавателна информация на другите изтребители от 4-то поколение, които участват в операцията).

Заб. Ако някой има друга информация какви са маркираните блокове на снимката, нека да сподели.


http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_F-35-over-Beirut-mod-top.jpg

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Повече детайли за оперативното използване на израелските F-35А

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker