Замяната на белгийските F-16: оценката на офертите започва утре

Pan.bg 14 фев 2018 | 12:26 views (1696) commentaries(0)
img
Утре, Белгия открива конкурса, за замяната на сегашния си флот от бойни самолети F-16 Fighting Falcon с оценката на получените оферти. За правителството също е въпрос на затваряне на трънливия въпрос до лятото на тази година.
Според искането офертите Request for Government Proposal или RfGP на производители на самолети трябва да бъдат отворени този четвъртък, 15 февруари. Така ще може да се оцени тази, която ще бъде най-съвместима с критериите на белгийските ВВС.
Двама конкуренти:
Според официалното искане двама претенденти са в конкуренция, Lockheed-Martin с F-35A Lightning II и Airbus DS с Eurofighter Typhoon II T3. Френският производител Dassault Aviation е взел решение да заобиколи искането за оферта, с намерение да се включи в директни междуправителствени преговори, за да оферира Rafale F3R.
Въпросът за паралелната оферта на Франция не е уреден, а белгийското правителство все още не е взело решение за следващите си действия във връзка с това политическо предложение. "Все още се намираме в етап на правния анализ", каза наскоро министър-председателят Шарл Мишел, добавяйки "първо, правна яснота, а след това и политическа оценка".
Франция поддържа позицията си:
Тази сутрин главният изпълнителен директор на френската група Dassault Aviation, Ерик Tрапие, подписа в Белгия общо тринадесет споразумения за сътрудничество "меморандуми за разбирателство („МР" или Memorandums of Understanding (MoU) с белгийските индустриалци в рамките на предложението за френско-белгийско стратегическо партньорство за изтребителя Rafale, което Париж представя извън определената правна рамка. Освен това Франция обещава глобална индустриална и обществена възвращаемост от най-малко 20 милиарда евро в продължение на 20 години, разпределена според икономическата тежест на регионите, потвърди във вторник г-н Tрапие.
Странна ситуация:
Лошите езици използват термина "белгийска история", за да квалифицират този конкурс. Мнозина се питат днес в пресата за истинската стойност на конкурса. За някои наблюдатели, F-35 на Lockheed Martin е фаворит и това обяснява отказа от участие в този конкурс на Боинг със Super Hornet и на Saab с Gripen E и потвърждава стратегията на Dassault.
Освен това правителството трябва да е решило правния казус на френската оферта преди 15 февруари, за да изясни не само позицията си, но и рамката на френския подход към ситуацията, но до сега това не е направено.
Поне от страна на Dassault се повдигна въпросът за участието на Rafale в белгийския конкурс, в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
който според мнозина фаворитът е F-35, а от друга да се вдигне повече шум за дебат за това дали да се поддържа европейската отбранителна промишленост или не.

М. ГЕНОВ
Източник: FAB/Avia News/Aerobuzz.fr/AIR&COSMOS
Снимки: © FAB/USAF/Eurofighter/BAe/DassaultНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Замяната на белгийските F-16: оценката на офертите започва утре

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker